Αστρονομία και Κοσμολογία, Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία, Μεταφυσική και Ψυχολογία

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Αστρονομία υποχιλιοστομετρικών κυμάτων

Δορυφορική άποψη του eSMA, ενός εικονικού τηλεσκοπίου που αποτελείται από το SMA (8 μικρά τηλεσκόπια πάνω από το κέντρο ) το JCMT (κάτω από το δεξί πόδι του τρίποδα ) και το CSO ( δεξιά ). Η γκρί επιφάνεια εικονίζει το μέγεθος του " εικονικού " τηλεσκοπίου που σχηματίζεται με τον συνδυασμό των τριών αυτών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην Χαβάη.
Το εικονικό αυτό τηλεσκόπιο, που με προηγμένες τεχνικές υπολογιστών αποκτά διάμετρο 782 μέτρων, παρατηρεί τον σχηματισμό νέων αστεριών και πλανητών μετρώντας την εκπομπή υποχιλιοστομετρικών κυμάτων.
Η αστρονομία υποχιλιοστομετρικών κυμάτων είναι η μελέτη του Σύμπαντος στην τελευταία μπάντα κυμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που εξερευνάται από τη Γη : το υποχιλιοστομετρικό παράθυρο, που εκτείνεται μεταξύ μηκών κυμάτων από 0.3 έως 1 χιλιοστό.
Το υποχιλιοστομετρικό μήκος κύματος, γνωστό κι ως μακρινό υπέρυθρο, είναι φως που δεν βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Διαπερνά πυκνά νέφη διαστρικού αερίου και σκόνης κι είναι ιδανικό για την μελέτη της δομής και της κίνησης της ύλης που σχηματίζει τ' αστέρια, την σπειροειδή δομή των γαλαξιών όπως διαγράφονται από τα γιγαντιαία μοριακά νέφη τους, τα quasars και τους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες.
Το υποχιλιοστομετρικό παράθυρο κείται μεταξύ των μεγαλύτερων υπέρυθρων μηκών κύματος και των μικρών ραδιοκυμάτων στην χιλιοστομετρική μπάντα.
Μετάφραση από τ' αγγλικά : Σοφία Πάνου, Νοέμβριος 2008.

Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνίσταται από δονούμενα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός (300,000 km/s στο κενό). Η ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί επίσης να θεωρηθεί ένα ρεύμα σωματιδίων που είναι γνωστά ως φωτόνια.
Η πλήρης εκταση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα μεγαλύτερα μήκη κύματος ( χαμηλές συχνότητες ) 1.000 μέτρων ή και περισσότερων μέχρι τα μικρότερα μήκη κύματος ( υψηλές συχνότητες ) 10-15 μέτρων, λέγεται ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και περιλαμβάνει :
Ραδιοκύματα
Ακτονοβολία μικροκυμάτων

Μετάφραση από τ' αγγλικά : Σοφία Πάνου, Νοέμβριος 2008.