Αστρονομία και Κοσμολογία, Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία, Μεταφυσική και Ψυχολογία

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007

Τι είναι η ατμόσφαιρα ;

Η επιστήμη εξηγεί, Σαββάλας 2006
Η ατμόσφαιρα είναι ένα στρώμα αερίων που περιβάλλει τον πλανήτη μας μέχρι το ύψος των 1000 km περίπου. Χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε ζωή στη γη, αλλά ούτε κι ο καιρός. Οι επιστήμονες διαχωρίζουν την ατμόσφαιρα σε 5 στρώματα : την εξώσφαιρα, τη θερμόσφαιρα, την μεσόσφαιρα, τη στρατόσφαιρα και την τροπόσφαιρα.
Η τροπόσφαιρα είναι το πιο κοντινό στρώμα στην επιφάνεια της γης και σ' αυτό εξελίσσονται όλα σχεδόν τα καιρικά φαινόμενα. Ο αέρας βρίσκεται σε συνεχή κίνηση καθώς θερμαίνεται και ψύχεται. Σύννεφα δημιουργούνται καθώς το νερό εξατμίζεται και συμπυκνώνεται. Αυτή η συνεχής μεταφορά αέρα, θερμότητας και νερού, δημιουργεί τον καιρό.Το ύψος της τροπόσφαιρας ποικίλλει στις διάφορες περιοχές της γης. Για παράδειγμα, στον Ισημερινό η τροπόσφαιρα εκτείνεται έως και 20 km ύψος. Στους πόλους, το ύψος της φτάνει τα 10 km. Καθώς ανεβαίνουμε σε μεγαλύτερα ύψη, ο αέρας γίνεται όλο και πιο αραιός. Μόνο στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας υπάρχει αρκετός αέρας ώστε να μπορούμε να αναπνέουμε.

Η επιστήμη εξηγεί, Σαββάλας 2006
Η στρατόσφαιρα είναι το ατμοσφαιρικό στρώμα πάνω από την τροπόσφαιρα. Είναι θερμότερη από την ανώτερη τροπόσφαιρα κι αυτός ο ζεστός αέρας λειτουργεί σαν καπάκι που παγιδεύει τα σύννεφα στην τροπόσφαιρα. Η θερμοκρασία στα χαμηλότερα επίπεδα της στρατόσφαιρας είναι γύρω στους - 60 βαθμούς Κελσίου κι αυξάνεται με το ύψος μέχρι τους 0 βαθμούς. Τα αεριωθούμενα αεροσκάφη πετάνε συχνά στη στρατόσφαιρα, καθώς εκεί, σε αντίθεση με την τροπόσφαιρα δεν παρατηρούνται δυνατοί άνεμοι. Το στρώμα του όζοντος βρίσκεται στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας.
Η μεσόσφαιρα εκτείνεται σε ύψος από 50 έως 100 km από την γήινη επιφάνεια. Είναι αρκετά ψυχρή, με θερμοκρασίες συχνά χαμηλότερες από τους - 100 βαθμούς Κελσίου. Στην μεσόσφαιρα εμφανίζονται τα μετέωρα, που είναι συνήθως θραύσματα διαστημικών πετρωμάτων που καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της γης.
Η θερμόσφαιρα είναι το θερμότερο στρώμα της ατμόσφαιρας, καθώς τα λιγοστά μόρια αέρα που περιέχει απορροφούν απευθείας ακτινοβολία από τον ήλιο. Στην θερμόσφαιρα ανήκει κι ιονόσφαιρα, ένα στρώμα φορτισμένων σωματιδίων που αντανακλά τα ραδιοκύματα.
Η εξώσφαιρα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, πέρα από το οποίο αρχίζει το διάστημα. Σε ύψος περίπου 900 km από την γήινη επιφάνεια, ο αέρας που διαθέτει είναι πάρα πολύ αραιός. Αρκετοί δορυφόροι περιφέρονται σε τροχιά λίγο πιο πάνω από την εξώσφαιρα.
Πηγές στοιχείων : Η επιστήμη εξηγεί, Σαββάλας 2006, BBC .

Δεν υπάρχουν σχόλια: