Όπως προβλέπει η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η βαρύτητα κάμπτει το φως. Στην εικόνα αυτή που πήρε το Χάμπλ, ένα σμήνος τριών μεγάλων γαλαξιών που βρίσκεται 7 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά ( πορτοκαλί ) κάμπτει το φως ενός γαλαξία που βρίσκεται 11 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, δημιουργώντας πολλαπλά είδωλά του ( λευκές κηλίδες ). Τα " τηλεσκόπια " αυτά χρησιμοποιούνται για την μελέτη των αρχέγονων γαλαξιών που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε και δίνουν ενδείξεις για την ηλικία και τη σύσταση του Σύμπαντος.
.
Η παραπάνω καλιττεχνική απεικόνιση εξηγεί το πως χρησιμοποίείται το φαινόμενο του βαρυτικού φακού για τον προσδιορισμό της μάζας ενός γαλαξιακού σμήνους.
Η βαρύτητα της μάζας ενός σμήνους γαλαξιών κάμπτει το φως των γαλαξιών που βρίσκονται πίσω από αυτό. Στην περίπτωση που απεικονίζεται εδώ βλέπουμε δύο είδωλα, ένα πάνω κι ένα κάτω από την πραγματική θέση του γαλαξία που βρίσκεται πίσω από το σμήνος.
Παρατηρώντας τα σχήματα διάφορων γαλαξιών πίσω από σμήνη, έχουμε τη δυνατότητα ν' αποτυπώσουμε τη θέση που κατέχεται από τη βαρύτητα και δηλαδή τη θέση της μάζας του σμήνους σ' ένα χάρτη. Πρόκειται για μια εξαιρετική τεχνική για την μελέτη της σκοτεινής ύλης.
Πηγές στοιχείων : Οι ιστοσελίδες που ήδη αναφέρθηκαν.
Μετάφραση από τ' αγγλικά : Σοφία Πάνου, Αύγουστος 2008
Μετάφραση από τ' αγγλικά : Σοφία Πάνου, Αύγουστος 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου