Αστρονομία και Κοσμολογία, Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία, Μεταφυσική και Ψυχολογία

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Ανατομία

Ανατομική σπουδή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, για τους μύες του άνω άκρου. Απλωμένη σε όλους τους κλάδους του επιστητού, η μεγαλοφυΐα του Λεονάρντο πρόσφερε και στην ανατομία αξιόλογη συμβολή. Στα σχέδιά του, η διαυγής έρευνα του επιστήμονα συνδυάζεται θαυμαστά με την ευαισθησία του καλλιτέχνη.
Ανατομία κι ορθότερα ανατομική, είναι η επιστήμη που μελετά τη μορφή και τη δομή των ζώντων οργανισμών. Υποδιαιρείται σε ανατομία των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου. Η τελευταία διαιρείται κι αυτή σε δύο βασικούς κλάδους : την περιγραφική και την τοπογραφική.
Η περιγραφική ασχολείται με τα διάφορα συστήματα ( οστεοαρθρικό, μυϊκό, νευρικό κλπ ) και υποδιαιρείται σε " μακροσκοπική " όταν εξετάζει τα συστήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω με σκοπό την διαπίστωση και την περιγραφή του σχήματος, των μορφολογικών χαρακτηριστικών, των σχέσεων και των συστατικών μερών τους και σε " μικροσκοπική " όταν επιδιώκει, με μικροσκοπική έρευνα των κυττάρων και των ιστών, να εξακριβώσει την εσωτερική υφή των ίδιων οργάνων.
Η τοπογραφική ανατομία αφορά αντίθετα τη μελέτη, σε μια ορισμένη περιοχή του σώματος, όλων των συστημάτων που περιλαμβάνονται σε αυτή και των μεταξύ τους σχέσεων.
Η ανατομία του ανθρώπου ονομάζεται και " φυσιολογική " όταν μελετά το ανθρώπινο σώμα σε συνθήκες υγείας και το εξετάζει από πολυάριθμες απόψεις :
Πηγή στοιχείων : Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Τ.2, 1972

Δεν υπάρχουν σχόλια: