Αστρονομία και Κοσμολογία, Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία, Μεταφυσική και Ψυχολογία

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Δελτίο ΤΕΕ 2501, 1 Σεπτεμβρίου 2008
Σε μελέτη του Ερευνητικού προγράμματος για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό " Nature " , ανακαλύφθηκε ότι η συσκευή αυτή των αρχαίων Ελλήνων που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ., επέτρεπε την πρόβλεψη των εκλείψεων με μεγάλη ακρίβεια.
Οι εκλείψεις οι οποίες επαναλαμβάνονται σύμφωνα με τον 19χρονο κύκλο του Σάρος, σημειώνονται πάνω σ' ένα μεγάλο οδοντωτό τροχό. Δηλώνουν στο χρήστη αν είναι ηλιακές ή σεληνιακές και προσδιορίζουν την ώρα που θα συμβούν.
Ο Τόνι Φρίθ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, λεει σχετικά με την ανακάλυψη : " Γνωρίζαμε ότι ο αρχαιοελληνικός αυτός μηχανισμός, ηλικίας 2.100 ετών, υπολόγιζε σύνθετους κύκλους μαθηματικής αστρονομίας. Εκπλαγήκαμε όμως όταν διαπιστώσαμε ότι έδειχνε επίσης έναν τετραετή κύκλο αγώνων που διεξαγόταν στην αρχαία Ελλάδα, μεταξύ των οποίων κι οι Ολυμπιακοί αγώνες."
Κάνοντας χρήση εικόνων που λήφθηκαν με τρισδιάστατες ακτίνες Χ, οι επιστήμονες κατάφεραν ν' απωδικοποιήσουν τα ονόματα όλων των μηνών που βρισκόταν στο πίσω μέρος του μηχανισμού, το οποίο αποτελείται από μια σύνθετη συσκευή με τουλάχιστον 30 γρανάζια ακριβείας.
Η κακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε το όργανο αυτό στις αρχές του 20ού αιώνα από τους σφουγγαράδες, είχε εμποδίσει έως τώρα να φανούν οι λειτουργίες του.
Πηγή στοιχείων : Το δελτίο ΤΕΕ που ήδη αναφέρθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: