Αστρονομία και Κοσμολογία, Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία, Μεταφυσική και Ψυχολογία

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Andreas Vesalius

Ο Vesalius βασίστηκε στις μεθοδικές ανατομές του και στις πιο προηγμένες καλλιτεχνικές μεθόδους αποτύπωσης της εποχής του για να δημιουργήσει τις - περισσότερες από 200 - ξυλογραφίες του βιβλίου του.
Η αναβίωση της επιστημονικής έρευνας από την Αναγέννηση είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ανατομία και τη φυσιολογία. Οι άνθρωποι άρχισαν εκ νέου να θέτουν ερωτήματα για τη φύση αντί να βασίζονται στη γνώση που εκπορευόταν από την αυθεντία των αρχαίων και τις δεισιδαιμονίες. Η πρακτική της ανθρώπινης ανατομίας - που σταδιακά έγινε αποδεκτή - έδωσε, χάρη στο Βέλγο γιατρό Andreas Vesalius ( 1514 - 1564 ), νέες γνώσεις σχετικά με το σώμα. Όσοι γνώριζαν λατινικά είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν το αριστούργημά του De Humani Corpus Fabrica ( Περί της δομής του ανθρωπίνου σώματος ), το οποίο εξέδωσε το 1543 στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Γεννημένος στις Βρυξέλλες, ο Vesalius σπούδασε ιατρική στη Λουβέν ( του σημερινού Βελγίου ) και στο Παρίσι. Έλαβε πτυχίο ιατρικής στην Πάδουα της Ιταλίας σε ηλικία 23 ετών και παρέμεινε στο Πανεπιστήμιο ως καθηγητής ανατομίας. Τυπικά ανορθόδοξος στην προσέγγισή του, προτιμούσε να εκτελεί ο ίδιος τις ανατομικές επιδείξεις του παρά να υπαγορεύει τη διαδικασία σε κάποιο βοηθό. Το 1539, και καθώς η φήμη του αυξανόταν, του παραχωρήθηκαν τα πτώματα εκτελεσθέντων εγκληματιών για να διεξαγάγει την έρευνα και τη διδασκαλία του. Τέσσερα χρόνια αργότερα παρουσίασε τα ευρήματά του στη Fabrica, αποτελούμενη από επτά καταπληκτικά βιβλία με κείμενο κι εικονογράφηση.
Η αξία της Fabrica δεν έγκειται μόνο στη διόρθωση των ανατομικών σφαλμάτων του Γαληνού, όπως η άποψη περί ύπαρξης αγωγού χολής στο στομάχι, όσο και στο δωδεκαδάχτυλο ή η σύνθεση της ανθρώπινης σιαγόνας από δύο οστά. Εκτός των άλλων, ο Vesalius έθεσε σα στόχο να καταστήσει την ανατομία βάση όλης της ιατρικής.
Στο πλαίσιο του έργου του, διαχωρίζεται ίσως για πρώτη φορά η φυσική επιστήμη από τη φιλοσοφία. Η ανατομική γνώση που αποκτήθηκε με την άμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα αποδείχθηκε θεμελιώδης για την πρόοδο της ιατρικής. Επέκρινε την αποστροφή των γιατρών για την προσωπική χειρουργική πρακτική κι ενθάρρυνε τους σπουδαστές να κάνουν μόνοι τους ανατομές. Οι ακριβείς απεικονίσεις ανθρώπων αποτελούμενων από μυς και νεύρα, οι οποίοι ποζάρουν φυσικά ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, είναι οι εικόνες της νέας ιατρικής.
Πηγή στοιχείων : Το βιβλίο των επιστημών, Αλεξάνδρεια 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: