Αστρονομία και Κοσμολογία, Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία, Μεταφυσική και Ψυχολογία

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Eliphas Levi

Το κλειδί των μυστηρίων
Eliphas Levi, 1861
Αυτό εδώ είναι το επεξεργασμένο σύμβολο ενός κλειδιού. Το στέλεχος είναι κάθετο και φτάνει ως το τέλος του. Στα δεξιά εκτείνονται τρεις επίπεδες γλώσσες, με τρεις μικρές προεξοχές στο πάνω μέρος η καθεμιά. Στην κορυφή βρίσκεται ένα στρογγυλό δαχτυλίδι. Στη βάση του προς το στέλεχος, υπάρχει το αντεστραμμένο γράμμα R κι ακολουθούν προς τα κάτω τα σύμβολα των πλανητών : Ο Ήλιος, Η Σελήνη, ο Ερμής, ο Άρης, η Αφροδίτη, ο Δίας κι ο Κρόνος.
Πάνω από την πρώτη γλώσσα
βρίσκεται η λέξη "DEUS", και πάνω στη γλώσσα η λέξη " κόκκινο ". Πάνω από την μεσαία γλώσσα βρίσκεται η λέξη "HOMO" , και πάνω στη γλώσσα η λέξη " λευκό " . Πάνω από την τρίτη γλώσσα βρίσκεται η λέξη "TORA", και πάνω στη γλώσσα η λέξη " γαλάζιο ".
Το δαχτυλίδι έχει το Τ στην κορυφή, το Α δεξιά, το Ο στ' αριστερά και μαζί με το αντεστραμμένο R του στελέχους σχηματίζουν τη λέξη "TORA". Πάνω αριστερά υπάρχει μια κούπα, πάνω δεξιά ένα φυλαχτό, κάτω δεξιά ένα μαχαίρι και κάτω αριστερά ένα ραβδί.
Στην περίμετρο του δαχτυλιδιού, οι αριθμοί από το 1 - 20 στο πάνω μέρος και τα κεφαλαία γράμματα της αλφαβήτου στο κάτω. Εσωτερικά, η κάθετη κι οριζόνια διάμετρος καθορίζουν τα τεταρτημόρια του κύκλου. Στο πάνω αριστερά βρίσκεται το ζώδιο του Υδροχόου, στο πάνω δεξιά το κεφάλι του αετού για τον σκορπιό, στο κάτω δεξιά το ζώδιο του λέοντα και κάτω αριστερά το κεφάλι του ταύρου για τον ταύρο.
Στο κέντρο υπάρχει ένα εξάγραμμο κατασκευασμένο από δύο τρίγωνα : η κορυφή του ενός βρίσκεται κάτω και του άλλου πάνω. Τα εξωτερικά τμήματα του αντεστραμμένου τριγώνου είναι σκιασμένα. Στο επτάγωνο που σχηματίζεται εσωτερικά του εξαγράμμου υπάρχει η επιγραφή :
" Η θρησκεία λέει : " Πίστεψε και θα καταλάβεις " . Η Επιστήμει λέει : " Κατάλαβε και θα πιστέψεις. "
O Eliphas Levi ( 1810 - 1875 ) ήταν Γάλλος αποκρυφιστής, ελευθεροτέκτονας και μάγος. Διάβασα ένα κείμενο του πριν λίγες μέρες, έψαξα να βρω το βιβλίο του " Η ιστορία της μαγείας " αλλά δεν το βρήκα. Μέσω της Wikipedia, βρήκα Το κλειδί των μυστηρίων on line απ' όπου προέρχεται και το παραπάνω απόσπασμα. Το βιβλίο έχει 162 σελίδες κι είμαι περίεργη να δω τι θα διαβάσω... Και τα τρία βιβλία μαγείας που έχω πάρει, είναι γεμάτα σύμβολα, φυλαχτά και τελετουργίες : ένας ολόκληρος κόσμος. Μέχρι στιγμής έχω διαβάσει μόνο ένα, στα μισά τόκλεισα από την πλήξη.
Πηγές στοιχείων : Occult Underground, Wikipedia.
Μετάφραση από τ' αγγλικά : Σ. Πάνου, Αύγουστος 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: